De Franse Ardennen

ph

Toeristenbureau van Sedan

Office de Tourisme du Pays Sedanais35 Rue du Ménil
F- 08 200 Sedan

Tel. +33 3 24 27 73 73
Fax +33 3 24 29 03 28

www.tourisme-sedan.fr

copright photo : S. Ortega

De grens tussen de bossen van het land van Sedan en het land van Bouillon werd in1573 vastgelegd onder de regering van de « la Marck », prinsen van Sedan. De inwoners van Sedan klaagden over het veelvuldige binnendringen van de inwoners van Bouillon in hun bossen... Sindsdien doorkruisen de grote herten nog steeds het bosmassief van Givonne, tussen Maas en Semois, zonder de publicatie van het Verdrag van Rome af te wachten.

Twee grote industriële Maas-steden hebben zich ontwikkeld op twintig kilometer van elkaar, Sedan en Charleville. Deze steden liggen op respectievelijk 15 en 30 minuten van Bouillon langs de grote baan.

Sedan maakt sinds 1430 deel uit van het prinsdom van de familie de la Marck die het versterkte kasteel lieten bouwen. Gedurende de 17e eeuw moeten de opvolgers, de familie de la Tour d'Auvergne, het prinsdom moeten afstaan aan de Franse kroon. Met Vauban wordt het kasteel het meest uitgebreide van Europa.

Charleville werd gebouwd volgens een vierkantig grondplan rond de Place Ducale, door Charles de Gonzague, naast de oude militaire wijk van Mézières. In deze laatste stad vindt men nog enkele overblijfselen van versterkingen en een basiliek met moderne glasramen,

Het museum van de Ardennen, het Rimbaud museum en het Marionetten museum zijn zeker een bezoek waard.

In de omgeving treft men vele kastelen en abdijen. Vermeldenswaardig zijn ook de vestingwerken van de Maginot linie waarvan die van Villy la Fierté de slag van mei 1940 in beeld brengt.

Bazeilles, iets buiten Sedan, met zijn knekelhuis en het Maison de la Dernière Cartouche is, samen met Floing, één van de voornaamste getuigen van de oorlog van 1870 die het einde van het Tweede Franse Keizerrijk markeert.

Het kasteel van Lombart bezit een gevel karakteristiek voor de 12e eeuwse vestingen. Het oude klooster van Mont Dieu ligt genesteld midden in een woud met honderdjarige eiken.

Andere belangrijke sites zijn het Parc de vision de Belval en het Maison du Sanglier in Williers, gelegen langs de Romeinse weg. De oude relais in Launois sur Vance organiseert tijdens het seizoen verschillende animaties. Tevens het bezoeken waard: de gotische kerk van Avioth, de berg van St Walfroy, de monnik die in de 4e eeuw de plaats innam van Arduinna, de godin van de Ardennen, en de kapel St Roger in het staatsbos van Elan.

Mouzon met zijn Spaans huis, Bourgondische poort, zijn viltmuseum en zijn abdijkerk met het gerestaureerde orgel zijn zeker ook een omweg waard.

Terug

Top